Какви са предизвикателствата, пред които се изправят компаниите при изготвянето на първия си ESG доклад? Какъв е процесът и по какви стандарти трябва да докладва бизнесът? И как модерните софтуерни решения автоматизират управлението на целия процес от събирането на данните до предаването на финален доклад за устойчивост? Отговори на тези и много други актуални въпроси, касаещи ESG отчитането дадоха лекторите от екипа на Balkan Services по време на практическия семинар „ESG докладване стъпка по стъпка“.

Събитието се проведе на живо на 18-ти септември 2024 г. в Hyatt Regency Sofia и на него присъстваха повече от 60 представители на мениджмънта и одита на едни от най-големите компании в страната.

Модератор на семинара беше Десислава Българанова, Head of Finance Systems and Solutions Department and Partner в Balkan Services.

Тя представи резултатите от последното глобално проучване, проведено от независимата агенция Business Application Research Center (BARC) във връзка с предизвикателствата и препоръките за 2025 г., свързани с ESG отчитането, с фокус върху Европа. Един от основните изводи, на които Десислава Българанова обърна внимание, сочи че двете основни причини за компаниите да пристъпят към ESG отчитане и са репутацията, която градят и повишават, на равно със задълженията им, наложени от регулациите по темата за устойчивостта.

Повече за самите стандарти и изисквания за докладване по тях, разказа Илка Киселова, Senior ESG Consultant в Balkan Services.

Експертът на консултантската компания в областта на устойчивото отчитане обърна внимание на това, че съдържанието на доклада се определя от съществените за всяка компания теми и въпроси спрямо условията, в които оперира. Интересен факт е, че законодателството допуска възможност за отложено докладване, като бяха посочени примери за данни, които попадат в този обхват. Едно от посланията на презентацията бе, че европейските стандарти изискват активност в дългосрочен план, но в първите доклади компаниите могат да се реферират към основните елементи, които са направили техния бизнес устойчив през годините и да ги обвържат с изискванията за докладване по стандарт.

Илка Киселова описа в детайли как изглежда процесът по ESG докладване, като подчерта, че за по-голямата част от тези стъпки има автоматизирани решения.

С какво един софтуер може да бъде полезен в процеса по ESG отчитането и изготвянето на докладите за устойчивостта, презентираха Антонина Мотева, Senior Financial Systems & Solutions Consultant в Balkan Services и Ваня Йорданова, Senior Disclosure Management & XBRL Consultant.

Софтуерните решения за отчитане на устойчивостта, които експертите на Balkan Services демонстрираха пред участниците в семинара са разработени от Lucanet. Германската технологична компания е известна със своето едноименно решение за финансова консолидация и планиране, което Balkan Services предлага, внедрява и консултира.

Антонина Мотева отбеляза, че Lucanet надгражда своите технологични продукти, разработвайки CFO Solution платформа, която обхваща различни решения, свързани едно с друго и покрива нуждите на финансовите екипи по цял свят.

Тя демонстрира в кой момент от процеса на ESG докладване може да бъде включено софтуерното решение на Lucanet, а именно започването на процеса по събиране на данни. Софтуерът помага при изчисляването на необходимите ключови показатели, а също и при анализа на данните, като за финал генерира самия доклад за устойчивост.

Как софтуерното решение създава консистентен по отношение на оформление, дизайн и съдържание финален ESG отчет демонстрира Ваня Йорданова. Тя посочи кои са основните предизвикателства при съставянето на такъв документ и как чрез технологиите те могат да бъдат прескочени. 

По време на семинара се проведе и панелна дискусия, която събра пресечните точки между бизнес, одит и ESG консултанти.

Панелистите Милка Дамянова, Асоцииран съдружник, БДО АФА ООД  и Георги Стоянов, CPA - Senior Audit Manager Assurance, Head of IFRS Committee, Grant Thornton Bulgaria споделиха наблюденията си за това, на какъв етап е бизнесът в България по отношение на ESG докладването.

Повече за предизвикателствата при изготвянето на първия ESG доклад на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и защо финансовата институция доброволно е взела решение за тази стъпка, разказа Емил Величков, Head of Sustainable development, EU Programmes & Financial instruments в банката.

За добрите примери в българската действителност и повече за мотивацията на Електорохолд България ЕООД да предприеме действия във връзка с устойчивостта, сподели Йорданка Ковачка, Chief Financial Officer в дружеството.

В заключение Адриана Колева, FCG Povvik, Environmental Consultant обобщи в какво се състои измерването на ефекта от ангажиментите за устойчивост на бизнеса от екологична гледна точка и каква е готовността на българските компании да се справят със сложни задачи, като инвентаризацията на парникови газове, съгласно стандарта за докладване по темата "Климат".

Семинарът завърши с лек нетуъркинг обяд.