Balkan Services успешно внедри SOFTONE ERP в осем дружества от групата на „Бони Холдинг”.

„Бони Холдинг“ АД е една от най-големите фирми в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо и колбаси. Дружеството разполага с ферми за хибридно и стоково свиневъдство, както и един от най-модерните месопреработвателни комплекси в Европа.

За контрола над бизнеса си холдингът разчита на дигитализация на процесите си. Последният проект в тази насока, реализиран в „Бони Холдинг”, е по внедряването на системата за управление на бизнеса SOFTONE ERP. Той е предшестван от внедряването на софтуера за финансово управление Lucanet, с който се изготвят консолидирани финансови отчети и решение за бизнес анализи на Qlik. Екипът на Balkan Services успешно реализира всички тези проекти, като предоставя и цялостна ИТ поддръжка на холдинга. В процес е разработката на новата BI система на „Бони Холдинг”, която се очаква да даде една много широка картина за бизнеса на компанията.

Преди внедряването на облачната версия на SOFTONE ERP в „Бони Холдинг” разчитали в продължение на дълги години на система за управление на бизнеса.

Развитието на бизнеса и промяната в нуждите довели „Бони Холдинг” до търсене на ново технологично решение. Добрите отношения, изградени през годините на база професионализъм и взаимно доверие, насочили избора на холдинга към Balkan Services и решението SOFTONE ERP.

 

Затворен цикъл на производство

В рамките на дружествата, част от „Бони Холдинг”, протича процес, който е свързан с отглеждане на прасета, производство на колбаси и производство на храна за месодайните животни. Новият ERP софтуер е внедрен в две от бизнес направленията - свиневъдство и фуражопроизводство.

Производството на холдинга е свързано не само с бройки прасета, а със създаване на прираст - много абстрактно понятие, с което екипът на Balkan Services се съобразява при изграждането на ERP системата.

Проектът е един от най-мащабните и сложни проекти, реализирани до момента от Balkan Services. След задълбочена подготовка SOFTONE ERP е внедрен паралелно в осем различни дружества на „Бони Холдинг“ и на практика представлява управление на програма от проекти – всеки със своята специфика, срок и работни групи.

 

Ключови моменти от проекта

Проектът стартира с бизнес анализ за установяване на нуждите, които следва да бъдат обезпечени с ERP системата.

Със старта на проекта са ревизирани всички процеси. Разработена е специфична и сложна ERP архитектура, за чиято концепция имат принос експерти от всички софтуерни области на Balkan Services. Следва внедряването на софтуера в отделните фирми, а обратната връзка от страна на клиента е адаптирана към решението.

Надграждането и доусъвършенстването на процесите се осъществява стъпка по стъпка и съвместно с „Бони Холдинг“, за да отговаря най-точно на техните нужди и очаквания, а обучението на потребителите на ERP платформата е проведено поетапно.

 

Ефекти от внедряването на SOFTONE ERP

Системата за управление на бизнеса улеснява ежедневната дейност и помага на служителите на холдинга да работят по-удобно и по-бързо.

Новият ERP софтуер позволява на мениджмънта на „Бони Холдинг” да види и да оцени в дълбочина разходите и отделните елементи на себестойността на продуктите.

Чрез софтуера за управление на бизнеса могат да се оценят не само стойностните, но и натуралните показатели, които отразяват резултата от работата на екипите, пряко ангажирани с животните. Така ръководството на компанията може да анализира как се справя даден екип и да подобрява ефективността.

С проекта е постигната автоматична сързаност между свинекомплексите, което позволява проследяване на показателите в целия жизнен цикъл на отглеждане на животните, анализ на акумулираните разходи за отглеждане при движенията на животните от един свинекомплекс в друг и улеснява изготвянето на необходимите документи.

ERP решението облекчава съществено и оперативната дейност на „Бони Холдинг” в частта, свързана с месечните приключвания. Благодарение на разработка на Balkan Services те вече се случват почти мигновено - само с няколко клика, докато преди това е отнемало няколко дни. Заложени са редица автоматични проверки, които освобождават време на главните счетоводители за анализ и контрол.

Посредством различните софтуерни решения в холдинга всеки един процес е автоматизиран, а интегрирането е направено навсякъде, където е необходимо. Със SOFTONE ERP отпада необходимостта от допълнителен кантарен софтуер и се облекчава максимално ръчното въвеждане на данни.

С проекта начинът на работа в осемте дружества се унифицира и стандартизира. Създадени са правила и принципи, които да продължат да се развиват и в другите дружества. От Групата отчитат и допълнителен позитив от проекта. Комуникацията при внедряването на ERP системата сплотила колективите в отделните дружества и ги превърнала в още по-задружен екип.

Ключови за успеха на проекта се оказват три фактора - подкрепата на ръководството, визията на мениджмънта относно това, което иска да бъде постигнато и правилното свеждане на всичко това към служителите на холдинга.