5 ползи за фирмите от работата с Business Intelligence система

Business Intelligence (BI) системите помагат на компаниите да се справят с едно от основните предизвикателства в днешно време – огромния обем данни, който в суров вид е трудно приложим за развитието и оптимизацията на бизнеса.

Системите за бизнес анализи са набор от софтуерни инструменти, които обединяват, унифицират, анализират и визуализират данни от различни вътрешни и външни източници.

BI софтуерът организира информацията спрямо определени модели и тенденции, представени като репорти, информационни табла (Dashboards) и визуализации.

Според скорошно проучване на BARC* в областта на BI решенията основни ползи от софтуера за бизнес анализи са подобреното качество на данните, по-бързото и по-точно планиране, анализ на данните и отчитане.

Прочети още: Business Intelligence система – какво, за кого и защо

ТОП 5 ползи от BI системите

Пет основни начина, по които BI може да донесе добавена стойност в организация са: 

1. Вземане на информирани решения

BI системите предоставят достъп до навременни и точни данни, което позволява взимане на информирани решения въз основа на задълбочено разбиране на коректни данни за бизнеса.

2. Повишена оперативна ефективност

BI инструментите помагат за оптимизиране на бизнес процесите чрез идентифициране на неефективните такива, подобряването им и улесняване на базираните на данни решения за повишаване на оперативната ефективност.

Прочети още: BI – скритият служител

3. Подобрена визуализация на данните

BI платформите предлагат разширени възможности за визуализация на данни, като помагат за по-лесното разбиране на сложната информация чрез интерактивни табла, диаграми и графики.

Верни данни и автоматично актуализиране - Balkan Services

4. Подобрено стратегическо планиране

BI подпомага стратегическото планиране, като предоставя цялостен поглед върху ключовите показатели за ефективност (KPI), пазарните тенденции и информация за конкурентите, позволявайки на компанията да съобрази стратегиите си с бизнес целите.

5. Придобиване на ново конкурентно предимство

Чрез използването на BI решение, организациите придобиват конкурентно предимство, имайки по-бърз достъп до вярна информация, възможност за навременно вземане на решения и по-добро разбиране на пазарната динамика, поведението на клиентите и тенденциите в индустрията.

Ползите от работа с business intelligence са много повече и са пряко обвързани с целта, която компанията иска да постигне, внедрявайки BI решение.

Изборът на точната система е сложно, но критично важно решение за развитието на бизнеса. Изборът на партньор за внедряването е също толкова ключов и определящ успеха на проекта.

Прочети още: Колко струва една BI система? [част 1]


Balkan Services е водещ интегратор на BI решения в България с 30%* пазарен дял. Имаме завършени успешно над 440 BI проекта за над 120 клиента в индустрии като търговия и дистрибуция, производство, финанси и застраховане и др.

Внедряваме водещото BI решение Qlik Sense.

В Balkan Services разполагаме с експертни познания за бизнеса, технологиите и законодателството, владеем и трите езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на точната бизнес система за вашите нужди.

Balkan Services
Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 720 проекта за имплементация на бизнес софтуер и изграждане на цялостна IT инфраструктура за 390+ компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.