Най-важните ESG показатели за финансовите директори

Компаниите започват да се отнасят все по-сериозно към ESG темата и все повече от тях ще покажат как този подход може да бъде и двигател за създаване на стойност. В настоящата статия партньорите ни от Lucanet разясняват защо от финансовите директори зависи да свържат стратегиите и действията в областта на ESG с конкретни фактори за създаване на финансова стойност.

Ще бъдат разгледани важността на избора на правилните за вашата компания ключови показатели за ефективност на ESG и как могат да бъдат свързани с фактори за финансова стойност, от които акционерите биха очаквали приемлива възвръщаемост.

Съществуват над 1100 ESG показатели, повечето от които изискват информация от качествен/текстови характер. Малко от тях са достъпни за извличане от ERP или други бизнес системи, което прави събирането и отчитането на данни за тях трудно.

Броят на ESG показателите, които е необходимо да се докладват, зависи от темите и въпросите, които са оценени като съществени за вашата компания. Това често води до намаляване на списъка от над 1100 до няколкостотин, което също е предизвикателство.

Партньорите ни от Lucanet съветват компаниите още сега да разпределят ESG показателите си по категории и да започнат да измерват своите резултати.

Прочети още: Какво е ESG и как да спазите регулациите за отчитане на устойчивостта в срок?

Дърво на движещите сили на ESG

Изборът на правилните ключови показатели (KPI’s), свързани с ESG не се различава много от избора на правилните финансови показатели. Основната разлика е, че много от ESG показателите не следват математическа формула. 

За улеснение партнорите ни от Lucanet ги интерпретират като „дърво на движещите сили на стойността“.

Например:

ESG дърво - Balkan Services

В изложения пример са разграничени Environment, Social и Governance подразделенията, но те могат да бъдат и допълнително разделени на подкатегории, според нуждите на бизнеса. Това ще ви даде възможност да създадете по-изчерпателно и детайлно „дърво на движещите сили на стойността“.

Друго предизвикателство е създаването на съпоставими метрики, които ще ви позволят да консолидирате резултатите.

Споделяме 4 стъпки, с които да опростите този процес:

  1. Вземете решение как да измервате всеки от избраните показатели в количествени стойности;
  2. Задайте обхват на представяне за всеки показател;
  3. Преизчислете данните така че всички да се вместят в скалата 1-5 или 1-10;
  4. Обобщете резултатите по всички показатели за да имате сравнимост на всеки от тях спрямо най-високата възможна стойност.

Това ще ви позволи да изчислите съпоставим резултат на всяко ниво от „дървото на движещите сили“ и да калкулирате цялостния ESG резултат.

Той няма да бъде сравним с този на други компании, тъй като няма определен стандарт за това.

Вашият ESG резултат може да бъде използван за целите на вътрешни анализи чрез сравнение, за подобряване на резултатите в абсолютно изражение, за определяне кои показатели понижават общия ви резултат.

Това не премахва общото предизвикателство за намиране на начини за отчитане на всички тези показатели, но ви подкрепя в създаването на уместен подход за работа. По този начин създавате  инструмент, с който можете да измервате резултатите си и да провеждате основани на достоверни данни дискусии за това как да ги подобрите.

Прочети още: ESG докладване на практика – примери и нови аспекти

Зависимост между ESG и финансовите данни

Според LucaNet, това може би е най-трудната задача за финансовите специалисти, защото е предизвикателство да се преизчислят ESG показателите (или нефинансовите показатели) във финансови стойности.

Това е възможно и споделяме няколко нагледни примера от нашите партньори:

  • Въглеродният отпечатък може да се преизчисли в кредити за емисии на CO2;
  • Консумацията на енергия и вода са признат разход;
  • Ангажираността на служителите може да се обвърже с текучеството на персонала, което има преки разходи;
  • Трудовите практики могат да бъдат свързани със способността за привличане на таланти, което е свързано с преки разходи;
  • Сигурността на данните може да се свърже с броя на нарушенията, което е свързано с преки разходи.

Не всички показатели са толкова лесни за количествено изразяване във финансовата сфера, но все пак могат да бъдат създадени подобни процеси за измерване на финансовото въздействие.

Прочети още: Какво е ESG софтуер?

Как финансовите директори да изберат правилните ESG показатели?

За съжаление не съществува еднозначен отговор. От LucaNet съветват, че трябва да се направи задълбочен анализ на принципа на двойната същественост на вашия бизнес върху ESG компонентите и в същото време как той се влияе от тях.

Това е съвместна работа, в която участват повечето отдели, но може да бъде улеснена от финансовите специалисти, които да гарантират пълнотата на обхванатите теми във връзка с изискванията за оповестяване.

Много е вероятно да се наложи да потърсите помощ и от външни ESG консултанти.

Това е процес, който всяка компания трябва да следва с потенциално различни резултати и затова няма единен правилен списък на ESG показатели за всички организации. Много е вероятно след като преминете през първия етап на дефиниране на показатели и започнете да измервате избраните KPI’s, да установите причини да се променят.

Прочети още: Защо ролята на консултанта за внедряване на бизнес софтуер е ключова за успеха на вашия проект?

Според направено допитване от нашите партньори от Lucanet, в 50% от случаите, отговорни за ESG отчитането са финансовите отдели.

Според същото допитване 40% смятат, че най-голямата полза от отчитането на устойчивостта е подобреното управление на риска, 24% изтъкват достъпа до капиталови инвестиции, а само 22% твърдят, че няма никакви ползи.

Какъв е вашият подход към избора на правилните ключови показатели за отчитане на ESG, ако сте започнали този процес?

Ако не, не се притеснявайте, защото не сте сами. Много компании все още се ориентират в нормативната уредба и ще изпробват различни подходи за създаване на стойност с помощта на ESG показателите.

Ако имате нужда от подкрепа в процеса по докладване на устойчивостта, не се колебайте да се свържете с нас.

*Източник: Блогът на нашия партньор Lucanet

Balkan Services
Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 720 проекта за имплементация на бизнес софтуер и изграждане на цялостна IT инфраструктура за 390+ компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.