Кой е отговорен за ESG отчитането?

Може ли счетоводният отдел на фирмата да поеме нови отговорности, например да изчисли какъв е въглеродният отпечатък от сървърите  или етичен ли е начинът на работа на доставчиците ви?

Масовият отговор на бизнеса е „да“. Допитване, извършено от нашите партньори от Lucanet, сочи че в 50% от случаите, отговорни за ESG отчитането са именно финансовите отдели.

А дали това е правилният подход? Какви са рисковете от възлагането на подобни отговорности на служители от традиционно по-консервативните отдели? И какъв е профилът на точния „ESG човек“? Тези въпроси може да звучат абстрактно, но отговорите им вече вълнуват над 50 000 компании в Европа, около 500, от които в България).

Отчитането на устойчивостта става задължително за все повече компании

Необходимостта от отчитане по ESG регулациите е нова тема, която навлиза в полезрението и дейността на компаниите.

Към днешна дата пред бизнеса има много неясноти около организацията на процеса по оповестяване за устойчивостта. Една от тях е отговорът на въпроса: „Какви са основните отговорности на екипа за отчитане на ESG?“.

Компаниите с опит в докладването на бизнес устойчивостта имат различен подход по отношение на организацията и дефинирането на ролите в процеса. Когато говорим за компетенции и умения на отговорните за този процес служители, би следвало те да са еднакви във всички предприятия, а именно:

  • Да разбират ESG стандартите за докладване и процеса по определяне на съществените теми;
  • Да са наясно, каква информация трябва да съберат, съгласно резултата от оценката на съществените за компанията теми;
  • Да познават организационната структура на компанията за да знаят към кого да се обърнат за данни;
  • Да подкрепят колегите си с инструкции относно детайлите за информацията, която се изисква, тъй като част от нея е представена в количествени измерители, но по-голямата е от качествен характер;
  • Да организират обобщаването на информацията във вид, който да отговаря на европейските стандарти за отчитане на устойчивостта и е готов за одитиране.

Основните задачи на отговорника за ESG докладването в организацията ще бъдат да извършва координационна дейност и комуникация по тези въпроси, а на финалната права – да предаде отчет за валидиране.

Прочети повече: Какво е ESG и как да спазите регулациите за отчитане на устойчивостта в срок?

Кой екип е отговорен за ESG отчитането?

Няма еднозначен отговор, защото различните компании имат собствен подход, когато става дума за избор на служител, който да следи ESG показателите на бизнеса.

Често срещана практика е в процеса на оповестяване на устойчивостта да бъдат ангажирани представители на финансовите или счетоводни отдели. В общия случай това е така, защото те имат опит в организацията на съдържание за доклади.

Нашите наблюдения сочат, че това не е добра практика от гледна точка на това, че тези отдели боравят основно с данни с финансово изражение, докато при ESG стандартите има разнороден тип информация, която се включва в докладите.

Съществуват над 1100 ESG показатели, повечето от които изискват информация от качествен/текстови характер – споделяне на политики, мерки и цели за намаляване на отрицателни въздействия, планове и анализи. Те касаят различни аспекти от бизнеса – екология; здраве и безопасност; управление на човешки ресурси; развитие; обучение; кибер сигурност; етично поведение; избор на доставчици и много други.

От гледна точка на това, че финансистите и счетоводителите умеят да систематизират данни и да извършват репортинг, ангажирането им с ESG докладите може да се разглежда като добър избор. Въпросът в случая е доколко могат да понесат нови отговорности, да поемат нови знания, а също и не на последно място – дали са мотивирани.

Прочети още: Най-важните ESG показатели за финансовите директори

Защо финансово-счетоводните отдели може и да не са най-добрият избор, когато говорим за ESG отчитане?

Основният недостатък на тази практика е, че служителите в тези звена са много натоварени с текущи задачи и регулярно спазване на срокове във връзка с обобщаване на данни.

От друга страна, ESG информацията е разнородна и има много детайли, които са далечни от техните компетенции.

Всичко това създава  риск тези служители да бъдат поставени под голям стрес, породен от вменяването на много допълнителни отговорности, да ги демотивира и това да създаде напрежение в цялата организация.

Компетентностите на вътрешния “ESG човек”

По наши наблюдения, при по-големите компании, както и при тези, които имат повече дружества и производствени дейности в различни точки, по-добрата практика би била да имат отговорник, който да е ангажиран единствено с ESG докладването и ESG активностите.

В случай, че компанията реши да възложи тези отговорности на свой служител, той е необходимо да притежава следните умения:

  • Добри организационни и комуникационни способности;
  • Гъвкавост и адаптивност към промени (регулаторната рамка непрекъснато се надгражда по отношение на докладването);
  • Добро познаване на процесите в организацията – да бъде запознат с бизнес стратегията, с приложимите политики и планове, както и да познава много добре организационната структура и отговорностите на отделните членове на екипа.

В случай, че този служител няма компетенции в областта на ESG докладването, е важно той да надгради повече знания, запознавайки се със CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), Таксономията на ЕС (EU Taxonomy) и ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Без познания относно европейската регулаторна рамка за ESG докладване и следенето на нейното развитие, изпълняването на тази длъжност би било много голямо предизвикателство.

Освен със създаването на тази функция, компаниите могат да подобрят процесите като предоставят:  

  • Ясна комуникация от страна на ръководството към всички засегнати от процеса, с цел разбиране на необходимостта от докладване;
  • Обучение на функциите, които управляват източниците на данни и процеси. Трябва да бъде ясно какъв тип информация е нужно да се събира, трябва ли да се пренастроят системите и как да се документира този процес. За тази цел в някои случаи е необходимо да се използват и технологични решения.

Прочети още: ESG докладване на практика – примери и нови аспекти

Външен ESG консултант

Ако компанията вземе решение да привлече нов човек в процеса по ESG отчитане, той ще трябва да опознае добре вътрешната организация, бизнес процесите и дейността на предприятието. В този случай е много полезно служителят да има натрупан опит в докладването по темите за устойчивостта. Така новият човек ще има възможност да се фокусира върху опознаването на компанията.

Установена практика е ползването на консултантски услуги в първите периоди на докладване, докато компанията се ориентира от обема работа и времето, което се изисква, мине през отделните стъпки на докладване и има яснота какъв ресурс е необходим за постигането на крайния резултат.

Един човек или екип?

Компаниите, задължени да докладват по CSRD директивата трябва да вземат и още едно важно решение: „Колко служители ще им бъдат необходими, за да са „в крак“ с европейските стандарти за отчитане на устойчивостта?“.

По наши наблюдения в големите предприятия (по смисъла на Закона за счетоводството) един служител може да се справи с ангажиментите около ESG репортинга. В големите холдингови дружества обаче само един човек може и да не е достатъчен.

При всички положения докладването на устойчивостта ще засегне и други служители от организацията. По-конкретно това са хората, които разполагат с различни видове данни в компанията.

Когато говорим за производствени процеси, в повечето предприятия има служители, които се занимават с екологичните въпроси. Това са специалистите, които предоставят данни на ESG координатора, свързани с петте основни екологични теми.

Друг пример са представителите на отдел „Човешки ресурси“ и на отдел „Здраве и безопасност“. Те дават информация, свързана с основния стандарт за докладване „Собствена работна сила“, по която всяка компания докладва.

Правните отдели на компаниите могат на свой ред да предоставят информация, касаеща защитата на лични данни и антикорупционните политики.

Отдел „Доставки“ най-точно би могъл да направи оценки на своите доставчици, да предостави данни за тях, а също и за политиките, които се прилагат при избор на доставчици, например внедрени ли са критерии за изборът им, свързани с околната среда и социалните норми.

Прочети още: Какво е ESG софтуер?

В заключение

Можем да обобщим, че няма универсален отговор на въпроса „Кой в компанията е отговорен за ESG отчитането?“. Това е един мултидисциплинарен процес, в който се включват различни функции в зависимост от дейността на предприятието. Важно е всяка компания да осъзнае какво означава процесът за нея и как той въздейства върху организацията.


Никой бизнес в днешно време не може да се развива и да бъде конкурентен без ползването на ИТ системи. Изборът на точното софтуерно решение и внедряването му е сложно, трудно, но критично важно решение.

В Balkan Services имаме експертни познания за бизнеса, технологиите и законодателството, владеем и трите езика. Ще ви изслушаме внимателно и посъветваме за избор на точната бизнес система според вашите нужди.

Balkan Services подкрепя бизнесите по пътя им към дигитална трансформация от 2006 г. досега. Вече помогнахме на над 390 компании да дигитализират своя бизнес чрез внедряване на утвърдени софтуерни решения и управление на ИТ инфраструктурата.

Balkan Services
Balkan Services

Balkan Services внедрява софтуерни решения за бизнеса от 2006 г. и има завършени повече от 720 проекта за имплементация на бизнес софтуер и изграждане на цялостна IT инфраструктура за 390+ компании. Следваме изпитана методология на внедряване с ясни стъпки и ноу-хау за добрите практики.